SODIŠČE ODLOČILO V PRID ŠTUDENTOM

URADNE URE

24. 8. 2015 Komentarji so izklopljeni za VLOGE ZA ŠTIPENDIJE SESULE STREŽNIKE Kultura sociala in izobraževanje, Zasidrano

VLOGE ZA ŠTIPENDIJE SESULE STREŽNIKE

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije bo letos prvič podelil štipendije za deficitarne poklice. Med mladimi za štipendijo, ki bo na mesec znašala 100 evrov, vlada precejšnje zanimanje. Ker bodo štipendije podeljevali po načelu: “kdor prej pride, prej melje” je na uradu in njihovi spletni strani prišlo do ogromnega navala.

DIJAKI, KI SE ŠOLATE ZA DEFICITARNE POKLICE, SE LAHKO VESELITE NOVIH ŠTIPENDIJ

Štipendije za deficitarni poklic se podeljujejo dijakom, ki se šolajo na srednjih poklicnih in tehniških šolah za poklice, kot so slaščičar, pek, mizar in poklice s področij gostinstva, strojništva računalništva in kemije. “Namen štipendij za deficitarne poklice je spodbujanje mladih za izobraževanje za tiste poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest,” pravijo na skladu. Cilji štipendij za deficitarne poklice so zagotavljanje ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev, spodbujanje vpisa na vrste in področje izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost, možnost zaposlovanja na področjih, kjer se tradicionalno zaposlujejo tujci in promocija poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Celoten skald znaša milijon dvesto tisoč evrov, štipendijo pa dobi prvih 1000 dijakov, ki vloži vlog. Na mesec bodo prejemali 100 €, poleg tega zneska pa lahko prejemajo tudi državno ali Zoisovo štipendijo, ne pa tudi kadrovske. Rok za vlogo je do konca oktobra, vendar gre pričakovati, da bodo štipendije vse štipendije podeljeno že veliko prej.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je razpis objavil v ponedeljek ob 9.uri. Zaradi ogromnega zanimanja je prišlo do vrst pred njihovim pisarnami, spletna stran pa zaradi prevelikega obiska sploh ni delovala. Analiza spletnega ponudnika je pokazala, da je stran želelo obiskati 500 uporabnikov na sekundo. Vlogo za pridobitev štipendije so zato objavili tudi na spletni strani ministrstva za delo.

ŠOS je že julija letos opozarjal na mnoge nepravilnosti in razpisa z eno in pol letno zamudo ne sprejema z navdušenjem. Ob samem štipendiranju deficitarnih področij je paradoksalno, da država po eni strani strateško subvencionira tiste, ki so težje zaposljivi (nadomestila, usposabljanja, javna dela, subvencije prispevkov delojemalca ipd.), po drugi strani pa bo z deficitarnimi štipendijami subvencionirala tiste, ki so hitro zaposljivi.

Smiselno bi bilo torej predvsem sofinanciranje in spodbujanje »poklicev prihodnosti«, po katerih na trgu dela še ni povpraševanja, vendar država pričakuje, da bodo v prihodnosti konkurenčni in pokrivali panoge, ki so v nacionalnem interesu (npr. v skladu s Strategijo razvoja Slovenije in Strategijo pametne specializacije). Spodbujati velja predvsem visokotehnološke poklice in poklice z visoko dodano vrednostjo.